Boka

Boka rum och hotellpaket här

Boka hotell

Mormor Bomans bullar

Bomans Hotell, Mors Dag, Trosa, Eivy Flodin

Ingen och jag menar ingen bakar lika smördrypande och goda bullar som min mamma!

Ända sedan jag var barn har mammas bullar varit en riktig höjdpunkt.
När vi sedan många år senare skapade Bomans var mammas bullar en självklarhet i tid och otid.
Lyckliga var de gäster som var här när det vankades bullbak.

Nu står kanelbullens dag runt knuten och då tycker jag att det är passande med ett gott bullrecept.
Med andra ord, min mammas.

De är vida kända i trakten. De är extra allt, och har varit självklara i familjen på alla högtider.



Barnen Boman har alla tagit sina första stapplande steg som entreprenörer med en bullpåse i ena handen och en börs i den andra, när de har fått lära sig sälja hembakade bullar på marknader och festligheter.

Hemligheten med hennes smarriga bullar är att göra degen så lös som möjligt, men att den ändå släpper från bunken i degblandaren. Dessutom får man absolut inte snåla med fyllningen av smör, socker och kanel – eller kardemumma om man föredrar det. Birgitta gör bullarna mycket större än vad som står i de flesta bullrecept och gräddar dem i 210 grader varm ugn i 10-12 min.

Bullbak, Bomans Hotell, Trosa

Byter man till kardemumma tillsätter man 1 msk finstött kardemumma i degblandningen samt byter ut kanelen mot samma mängd finstött kardemumma i fyllningen. Söt helst kardemummakärnor istället för att använda malen kardemumma. Det blir mycket smakrikare.
Bullarna är godast till iskall mjölk, tycker vi!

Mammas bullar

Kanelbullar, Bomans Hotell, Trosa

Använd:
5 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
125 g smör
50 g jäst
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1/2 dl kanel

Pensling:
1 ägg
1/2-1 dl pärlsocker


Gör så här:

Smält smöret. Blanda ner mjölk, salt och socker i smöret och låt det blir fingervarmt (37) grader). Finfördela jästen i en bunke och häll över degspadet i bunken eller hushållsassistenten. rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet tills degen är smidig – men absolut inte mera. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Blanda fyllningen och bred på den utkavlade degen. Rulla till en tjock rulle och skär den i 5-6 cm tjocka bitar. Lägg bullarna i fint bullpapper. Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Pensla därefter med ägget och strö på pärlsocker.

Grädda i 210 grader i 10-12 minuter.

Bomans Hotell, trosa, Mammas bullar

Lycka till 🤎

Kristin Boman